vrijdag 26 februari 2016

Een combinaison, gelijk ze zeggenOngeveer een jaar geleden vond ik prachtige witte stof met een vleugje glitter op een garageverkoop in Gent. De vrouw des huizes was hobby-naaister geweest maar stond al even op non-actief, de man des huizes een fervent rommelmarktganger maar nu de kinderen het huis uit waren was het huis te groot en werd het verkocht. Nu moesten ze enkel nog alle inboedel van de hand doen.


Als fervent rommelmarktganger ging ik er naartoe met een paar vriendinnen. Er waren echte schatten te vinden, waaronder een prachtige kindernaaimachientje van Ma Cousette, in perfecte staat. Maar behalve de prachtige stuks was het vooral een reality check, dat ik moest stoppen met kopen als ik op mijn oude dag niet met een soortgelijke inboedelverkoop wou eindigen. Op de prachtige zomerdag dat het was, lag de tuin vol met stof, een eettafel lag volgestapeld met doosjes vol knopen, een garagebox vol met alle mogelijke naaitoebehoren. Waar ik 1 doosje met stiknaalden heb, was er daar een megadoos met tientallen doosjes naalden voor handen. Overdaad dus. Enkel wat ik echt echt wilde, dat mocht ik kopen van mezelf, zo sprak ik mezelf streng toe. En zo kocht ik naast het Ma Cousette naaimachientje nog een kartelschaar, wat patroonpapier, breinaalden en de witte feestelijke stof.
Er was maar een half metertje over, dus ik wist lang niet goed wat ermee te doen. Tot ik in de stoffenkast de combinatie zag met een grijze sweaterstof, ook al met een vleugje blingbling. Een typische sweater met een oersimpel rokje, dat ‘sjiek’ wordt door de stof van het rokje.

Ik nam mijn basismodel voor een aansluitend rokje gemaakt in de naailes, en maakte een sweater met raglanmouwen. De mouwen rolde ik om (wel netjes afgewerkt zodat de naad naar binnen zit), aan de hals maakte ik een belegje en de onderkant werd afgewerkt met een boord. Ik twijfelde eerst nog om aan de hals iets te verwerken van de stof van het rokje, maar uit angst voor het deux-pièce gevoel deed ik dit toch maar niet.Het rokje werd gevoerd en kreeg een blinde rits in de zijnaad. Heel eenvoudig, en snel klaar, echt iets voor mij dus!

2 opmerkingen:

sterrenstof by Katrien zei

Mooi !
er zijn momenteel schilders aan het werk in ons dwz dat alles diende te worden verwijderd, ook mijn naaitafel en fournituren... Tot mijn scha en schande, blijk ik na vijf jaar naaien al vier dozen met boekjes te hebben, een overvol rek met stoffen in alle kleuren, een grote doos knopen enz ... en ik beloofde mijn man om mijn leven te beteren, tegen beter weten in. Ik stuur je een uitnodiging als mijn kinderen het huis uit zijn en we willen verhuizen :-D

Saskia SSeWS zei

Ik vind dat dus de max hé, uit een stofje dat waarschijnlijk al enkele jaren in de kast lag, een outfit maken helemaal volgens de laatste trends!
Heel mooi geworden.
En dat je je zo hebt kunnen inhouden :-)