vrijdag 6 maart 2015

De eerste en de laatste wintertrui

Mijn eerste zelfgebreide trui! Ik maakte al enkele kindertruitjes, en ik begon vooral al verschillende keren aan truien voor mezelf. Maar dit is het eerste exemplaar dat ik én afmaakte én nog eens draag ook! Een succesverhaal.

 

Het model komt uit een boekje van de Phildar. Niet onmiddellijk de hipste winkel, maar ze hebben wel vaak leuke modelletjes in hun boekjes staan.
Voor de wol ging ik zoals gewoonlijk naar Dumphie’s Wolhuis. Breien is duur, maar voor de wol van deze trui betaalde ik maar 48 euro. Niet veel toch, voor een super warme trui uit 100% wol? Met dubbele draad en naalden nr. 5 gaat het snel vooruit. Daar kwam nog eens bij dat ik het model kleiner maakte dan dat zij hadden voorzien voor de kleinste maat, want ik kwam al snel tot de vaststelling dat de 34 zoals zij hem maakten voor mij een heel stuk te groot zou zijn. Dit was enerzijds een nadeel, omdat ik had gehoopt eens makkelijk een patroon te kunnen volgen, zonder zelf te moeten rekenen en tellen. Anderzijds was het wel handig omdat er minder gebreid moest worden.


Het grootste werk was dus niet het breien, maar wel het in elkaar zetten. De boord met de knopen en knoopsgaten moest apart gebreid worden, en er dan aangenaaid worden, en bovenaan moesten de twee boorden mooi in elkaar samen komen, dat vroeg toch enkele pogingen om tot een mooi resultaat te komen. Toen alles in elkaar zat bleek dan weer dat de mouwen toch wel een 10 cm te lang waren, die moest ik er dus weer helemaal uithalen en een stuk uittrekken. Je hoort het, de afwerking zorgde voor veel ergernis en uiteindelijk even veel uren werk als het feitelijk breien van de trui. 
 
En dan waren er nog de knopen, ik haalde drie houten knoopjes bij de Veritas, maar raakte ze ergens tijdens het proces kwijt. Dan maar op zoek in de knopendoos van mijn moeder. Ik vond er leren knopen, voor de goede kijker, ze zijn inderdaad alle drie lichtjes verschillend. Het idee was deze er op te zetten tot de gekochte exemplaren tevoorschijn kwamen, maar ik ben er ondertussen zo tevreden van (en het prutsen aan de trui meer dan moe) dat ik denk dat ik ze er gewoon aan laat.


De perfecte trui om de laatste koude dagen door te komen.

5 opmerkingen:

Saskia SSeWS zei

Waw, het resultaat is prachtig! Ik denk dat ik een tikkeltje jaloers ben ... De prijs van een synthetische trui, maar dan wel één in de beste kwaliteit. Zal ook veel warmer zijn. En ja, laat de knopen maar!

Gaëtane zei

Heel schoon!

Veritas zei

Hey,
Super leuke trui! Jammer dat je onze knopen bent kwijtgeraakt maar deze staan ook leuk bij de trui ;)

Creatieve groetjes,
Het hele Veritas-team

Ellen Smit zei

Wat een mooie dingen maken jullie! Daarom heb ik jullie genomineerd voor de Liebster Award. Op mijn blog kan je meer info erover vinden: ll-maakt.blogspot.nl

Lisa zei

Héél tof! Ik ben fan van het gespikkeld!